Velociraptor

Tot de wildste rovers van het late Krijt, 84 tot 80 miljoen jaar geleden, behoorde de Velociraptor. Hij was een lid van de familie Dromaeosauridae van de orde Saurischia (hagedisbekken-sauriërs).

Tijdens een gezamenlijke Pools-Mongoolse expeditie vond men in 1971 het eerste en enige bewijs voor dinosauriërgevechten.

Daar lag een Velociraptor op de grond, die zijn klauwen nog acher het nekschild van zijn vijand had.

De vechters lagen in de buurt van een nest met eieren van de Protoceratops. Waarschijnlijk werd de Velociraptor daar betrapt. Tijdens het gevecht moet er een geweldige wervelstorm opgekomen zijn, waarin beide om het leven kwamen. Doordat ze met woestijnzand bedekt werden, zijn ze bewaard gebleven.

De Velociraptor was met zijn lengte van 1,8 meter en zijn lange poten een snelle loper. Zijn beendergestel was lichtgebouwd. Net als de Deinonychus, die uit Noord-Amerika afkomstig was, hadde Velociraptor in Mongolië aan elke hand drie klauwen, en ook sikkelklauwen aan de achterpoten, die echter tamelijk klein waren.

Ook verder was er een verbazingwekkend grote gelijkenis, hoewel tussen het bestaan van deze beide dieren ongeveer 20 à 30 miljoen jaren lagen. Misschien had de Deinonychus destijds een weg gevonden, die van Noord-Amerika naar Azië leidde.

De beide continenten waren weliswaar gescheiden door de Stille Oceaan, maar via een landbrug of landengte (Beringia) zou een migratie mogelijk geweest zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over