Cyclonen

In tegenstelling tot de tropische cyclonen, die men ook orkaan of tyfoon noemt, vinden we in de gematigde breedten wervelstormen, die een veel minder grote energiecapaciteit in zich dragen, namelijk de niet-tropische cyclonen.

Het gaat hier om geweldige, naar het oosten trekkende, lagedrukgebieden, die het weer over grote oppervlakten en gedurende langere tijd bepalen. Ze ontwikkelen zich aan het poolfront, een grens, die de warme tropische lucht scheidt van de koude polaire lucht. In dit gebied wisselen de op elkaar botsende luchtmassa’s warmte uit, om een evenwicht in de atmosfeer te scheppen.

Wanneer de verschillende luchtmassa’s op elkaar botsen, ontstaan een warmte- en een koufront. Daarbij bewegen ze zich in spiralen of golven om elkaar heen rond het centrum van het lagedrukgebied.

De warme lucht stijgt tenslotte op, en schuift over de koude lucht heen.
Daarbij vormen zich wolken. Eerst ontstaan er cirruswolken, vervolgens cirrostratus- en altostratuswolken. Tenslotte valt er een geringe neerslag uit nimbostratuswolken.
In de warme-lucht-driehoek tussen de fronten zijn slechts dunne wolken te vinden.

In de nu volgende occlusiefase haalt het koufront het warmtefront in. Daarbij wordt de resterende driehoek van de warme lucht samengeperst en naar boven geschoven.

Nu bezet de koude lucht het gehele gebied en de warme lucht ligt ,als het ware ingesloten, daarboven.

Wolken stijgen mee, en de laatste neerslag valt. Als alle lucht opgestegen is, lossen de wolken op, evenals de oppervlaktefronten van de storm.

Het verloop van deze zich steeds herhalende cyclus duurt meerdere dagen.

In deze tijd bewegen de cyclonen zich in een zogenoemde straalstroom, die boven hen ligt en hen naar het noordoosten voert, met een snelheid van 40-55 kilometer per uur langs het polaire front, tot ze afbuigen in de richting van de evenaar en langzamer worden, om dan volledig op te lossen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over