Tornado

Tornado’s komen vooral voor op de gematigde breedten. Ze ontwikkelen zich uit onweerswolken en komen vaak voor in combinatie met orkanen.

Tornado’s ontstaan, wanneer zich koude en droge lucht boven warme, vochtige winden bevindt. Dit leidt tot sterke turbulenties.

Ernaartoe stromende winden produceren eerst een zwakke draaibeweging. De ontstane wervelingen trekken zich steeds verder samen, hetgeen een daling van de druk in het midden van de zuil tot gevolg heeft.

Gedurende korte tijd kan deze steeds sneller roterende zuil de aardoppervlakte bereiken.
Daar vernietigt deze zuil letterlijk alles, wat in de weg staat.

Niets kan weerstand bieden aan een wind, die met snelheden tot 500 kilometer per uur in onberekenbare banen over de aarde trekt.

Een tornado scheert dus als het ware een open, kale strook in het landschap. De korte levensduur van meestal slechts enkele minuten en de geringe afmeting van meestal minder dan 100 meter doorsnede voorkomen, dat hele landstreken verwoest worden.

Het gebied dat het meest door tornado’s getroffen wordt, is het Middenwesten van de Verenigde Staten, met jaarlijks 700 tot 800 tornado’s.

In Duitsland komen tornado’s maar zelden voor (ongeveer 60 tussen 1945 en nu). Bekender is hier het kleine broertje van de tornado, de windhoos.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over