1001 tot 1200

ca. 1020 De Arabische geleerde Abu Reichan al Biruni, een van de grote wetenschappers uit de Islamitische Middeleeuwen, construeert de en kan als eerste de dichtheid van mineralen bepalen.

ca. 1020 De Perzische arts en filosoof Ibn Sina, ook bekend als Avicenna, classificeert de , en beschrijft de sedimentatie en de bodemerosie door winden.

1035 Een Chinees schilderij toont een met spoel en een groot wiel, dat door de spinster met de hand in beweging moet worden gehouden.

ca. 1050 Islamitische astronomen verbeteren de in de oudheid uitgevonden draaibare hoekmeter, het . Deze dient voor de berekening van de hemelcoördinaten, het meten van tijdsafstanden, en als voorloper van de sextant voor de navigatie van de scheepvaart.

ca. 1050 In Frankrijk wordt het principe van de pijl en boog door het mechanisme voor het boogspannen verder onwikkeld tot de of kruisboog, waarvan de boog uit staal bestaat. De projectielen bereiken doelen tot een afstand van 300 meter. De pijlen kunnen de zware maliënkolders van de vijand doorboren.

ca. 1045 De Chinees Pi Sheng bakt , voegt ze in een kader tot hele zinnen samen, en kan met deze methode hele boeken drukken. De blokdruk is in China al ongeveer sinds 600 bekend.

1071 Een Byzantijnse prinses, die met een Venetiaan trouwt, brengt de naar Venetië. Het nieuwe bestek verbreidt zich snel aan de vorstenhoven, terwijl de burgers verder met messen, lepels en hun vingers eten.

1107 Om het vervalsen van papiergeld te bemoeilijken, worden geldbiljetten in China voor het eerst in vervaardigd. In Europa verbreidt een vergelijkbaar procédé van de meerkleurendruk zich pas vanaf 1457.

1117 Een nieuwe vorm van het kompas> vermeldt de Chinese schrijver Chu Yü voor het eerst in een van zijn werken. Dit bestaat uit een magneetnaald, die op het water in een schaal drijft, en met een strohalm is bevestigd.

ca. 1160 In Chinese manuscripten uit die tijd is sprake van »vuurpijlen« als ; waarschijnlijk gaat het hierbij om met zwart buskruit gevulde raketten, die vanaf verhogingen worden afgeschoten.

1163 In Parijs begint de bouw van de (Onze Lieve Vrouwe), op het Île de la Cité. De kathedraal is een van de belangrijkste bouwwerken van de Franse gotiek, en werd in 1225, met uitzondering van de toren, voltooid.

1175 In Duitsland wordt het aan beide zijden geslepen, homogene vlakke uitgevonden. In Engelse privéhuizen worden aan het eind van de 12de eeuw voor het eerst glazen ramen gebruikt.

1143 In Europa ontstaan de eerste ; ze worden gebruikt voor het malen van graan en voor het watertransport. Cisterciënzer monniken ontwikkelen daaruit rond 1210 de zogenoemde standerdmolen. Deze is zelfkruiend, d.w.z. hij draait automatisch ‘in de wind’.

12de eeuw In China zijn in gebruik, die o.a. voor oorlogstactische doelen benut worden en ook mensen kunnen transporteren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over