1201 tot 1400

ca. 1225 Chinese militaire technici bouwen voor oorlogsdoelen de eerste ; de vernietigende uitwerking op de vijand berust met name op de combinatie van zwart kruit en draadnagels.

vanaf 1250 De ganzenpen vervangt de tot dan toe gebruikte riet- of metaalpennen, en wint in Europa als algemeen terrein. Dankzij de natuurlijke elasticiteit, de meermaals te scherpen punt en het goede opnemen van de inkt, biedt ze ten opzichte van de vroegere pennen veel voordelen.

ca. 1250 Zeelieden uit de landen rond de Middellandse Zee ontwikkelen tegen 1250 de met een graadverdeling voor de kompasnaald.

13de eeuw In Zuid-Amerika worden de eerste grote bruggen> over de diepe ravijnen en rivierdalen van de Andes gebouwd.

13de eeuw Vanuit India komt het naar Europa. De textielvezels worden naar een horizontale, draaiende spindel geleid.

1270 In Italië worden geslepen, convexe glaslenzen als bij de door ouderdom veroorzaakte verziendheid gebruikt.

1271 De wereldreiziger en schrijver Marco Polo uit Venetië begint aan zijn reis naar Azië, die hem tot in Mongolië voert. Zijn legendarische reisbericht blijft in Europa lange tijd de enige bron van informatie over het leven in het Verre Oosten. Het vormt de grondslag voor enkele van de eerste in Europa vervaardigde landkaarten van Azië, en wekte ook de interesse van Christoph. Columbus.

vanaf 1300 Door de bouw van de eerste smeltovens kan in Europa vervaardigd worden. In Lüttich en later langs de Rijn ontstaan de eerste hoogovens, waarin men slaagt in het smelten van ijzer uit ijzererts en het gieten in geprefabriceerde vormen.

ca. 1300 Arnau de Villanova, een alchemist uit Spanje, wint door de destillatie van wijn voor het eerst in hoge mate pure , die ook verder verwerkt wordt tot oplos- en reinigingsmiddel.

1325 De Fransman Levi Ben Gerson vindt de jakobsstaf uit, een apparaat voor de van de sterren. Tot de uitvinding van de sextant blijft dit het belangrijkste instrument voor het bepalen van de positie van een schip.

1335 In Milaan wordt de eerst klok met wijzerplaat> geïnstalleerd. Later verschijnen dergelijke uurwerken in kerken, kloosters, raadhuizen, deels op speciaal gebouwde torens, waar ze voor iedereen zichtbaar waren.

1346 Tijdens de Honderdjarige Oorlog worden aan Engelse zijde voor het eerst gebruikt, waarbij de kogel in de met kruit gevulde loop gelegd wordt.

1364 Giovanni de Dondi bouwt in Pavia het eerste . Dit geeft naast de uurtijd op haar zeven wijzerplaten ook de bewegingen van de planeten aan.

14de eeuw (Medio) De monnik Berthold de Zwarte vindt naar men beweert het uit, een springstof, die bestaat uit salpeter, houtskool en zwavel. Het ”zwarte kruit“ behoort tot de oudste schiet- en springstoffen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over