801 tot 1000

ca. 810 De Arabische wiskundige Al-Kwarismi schrijft een van de eerste leerboeken van de , een systematische opstelling van de fundamentele theorie van de vergelijkingen aan de hand van voorbeelden en met bewijzen. Uit het Arabische woord voor ‘weer samenvoegen’ – “al-jabru” – is de term algebra ontstaan.

ca. 850 De monnik Pacificus uit Verona vindt een uit, die voor het eerst door gewichten wordt aangedreven. De gelijkmatigheid van het aflopen wordt echter door een echappement in de vorm van een vliegwiel gewaarborgd. Deze uitvinding wordt echter pas bij de kerktorenklokken in de Middeleeuwen weer opgepikt.

ca. 875 In meerdere steden van Europa wordt het nieuw leven ingeblazen. Nadat een tijd lang hoofdzakelijk transparante en opengewerkte alabast- en glasramen vervaardigd werden, worden nu gekleurde glasruiten in houten ramen gebruikt. Vroegere Europese glasschilderingen, met bijv. religieuze voorstellingen, zijn alleen uit schriftelijke overleveringen bekend.

ca. 900 In Perzië worden de eerste gebouwd; ze hebben een verticale as en zijn bespannen met twaalf zeildoeken. De wordt uitgevonden door Islamitische geleerden. Deze bestaat uit een kist met een gaatje in de voorzijde, en een transparante achterkant.

940 Chinese astronomen lopen met het tekenen van een vooruit op de Mercatorprojectie; bij deze door Gerhardus Mercator opnieuw gevonden projectie snijden de meridianen en breedtecirkels elkaar onder een rechte hoek.

ca. 980 De Arabier Abu I’Wefa al-Busdjani voert de tangensfunctie in de in.

ca. 1000 Er zijn voor deze tijd voor het eerst bewijzen van langs de kusten van Europa; deze maken gebruik van de wisseling van de getijden voor de energiewinning.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over