Arkwright, Sir Richard

Brits textielmachinebouwer (23.12.1732 – 03.08-1792)

Mijlpalen

Arkwright groeide als jongste van dertien kinderen in armoedige omstandigheden op. Na zijn schoolopleiding begon hij een opleiding als barbier.

1750: Opening van een eigen barbierzaak in Bolton.

1755: Het huwelijk met zijn eerste vrouw, de dochter van een onderwijzer, liep na korte tijd stuk.

1761-1768: Door een tweede huwelijk kreeg Arkwright wat geld, en hij vergrootte zijn zaak. Met de vervaardiging van pruiken en haarverfmiddelen breidde hij zijn aanbod uit. Omdat pruiken echter langzamerhand uit de mode raakten, moest Arkwright naar andere bronnen van inkomsten zoeken. Op zijn reizen had hij de problemen van de wevers en spinners leren kennen, en hij kwam op het idee, een spinmachine te construeren.

1767/68: Arkwright bouwde zijn eerste katoenspinmachine.

1769: Met financiële steun van anderen richtte hij zijn eerste eigen spinnerij op. Aanvankelijk werden de machines met paardekracht aangedreven, later door middel van stoommachines. Er volgden meer spinnerijen, en op die manier werd Arkwright de machtigste textielfabrikant van zijn tijd.

1780: Alle patenten, die Arkwright bezat, werden door de rechtbanken afgewezen, omdat hij andermans uitvindingen voor zichzelf gebruikte. Hij ging meermaals tevergeefs in beroep. Hij werd terecht de grootste dief van uitvindingen en de gemeenste kerel onder de grote uitvinders van de 18de eeuw genoemd.

1786: Arkwright had de naam een bedrieger te zijn. Toch werd hij vanwege zijn zakelijke successen het voorbeeld van de Engelse industriëlen. De Engelse koning George III verhief hem zelfs in de adelstand.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over