Benz, Carl-Friedrich

Duits ingenieur en industrieel, (25.11.1844 – 04.04.1929)

Mijlpalen:

Benz, zoon van een machinist, interesseerde zich al van jongs af aan voor techniek en natuurwetenschappen.

1860: Studie aan de Polytechnische School te Karlsruhe.

vanaf 1865: Praktische beroepservaring in de machinefabriek van Karlsruhe en in de metaalverwerkingsbedrijven in Mannheim en Pforzheim.

1871: Oprichting van een ijzergieterij in Mannheim. Na het faillissement van de firma in 1877 hield Benz zich met de constructie van stationaire tweetaktgasmotoren bezig.

1883: Met hulp van meerdere geldschieters oprichting van de Benz & Co. Rheinische Gasmotorenfabriek Mannheim. De ontwikkeling van de automobiel lieten hem niet los, al gauw ontwikkelde hij een viertaktmotor.

1885: Benz ontwikkelde een motorisch aangedreven wegvoertuig.

1886: De eerste langere reis ondernamen zijn beide zonen met hun moeder van Mannheim naar Pforzheim.

1889: Op de Wereldtentoonstelling in Parijs presenteerde Benz enkele verder ontwikkelde modellen. Steeds meer kopers meldden zich. De fabriek kreeg een eigen afdeling voor de bouw van voertuigen, en de jaarlijkse productie steeg van 67 wagens in 1894 tot 603 wagens in 1900. Er werden ook bussen en vrachtwagens gebouwd.

1899: De firma werd omgezet in een naamloze vennootschap.

1903: Benz besloot, na veel discussies en onenigheid uit het bestuur te stappen, bleef echter aandeelhouder.

1906: Benz richtte met zijn beide zonen de firma C.Benz Söhne in Ladenburg op, een toeleveringsbedrijf voor de snelgroeiende autoindustrie.

1926: Vereniging van de Benz-gasmotorenfabriek met de Daimler-motorenmaatschappij tot de Daimler-Benz AG, de huidige Mercedes-Benz-werken in Stuttgart-Untertürkheim.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over