Berliner, Emil

Duits-Amerikaans elektromechanicus en uitvinder, (20.05.1851 – 03.08.1928)

Mijlpalen:

Berliner werkte na zijn opleiding tot drukker in een fourniturenzaak.

1870: Berliner emigreerde naar de VS, waar hij als loopjongen, glazenwasser en boekhouder werkte. Daarnaast studeerde hij autodidactisch akoestiek, elektrotechniek en fysica.

1878: Medewerker bij de Bell Telephone Company.

1881: Tijdens een reis naar Duitsland richtte hij in Hannover een firma op voor de vervaardiging van microfonen en telefonen. De leiding over deze firma kreeg zijn broer. Na zijn terugkeer werd Berliner assistent aan het Massachusetts Institute of Technology.

1887: Berliner ontwikkelde de eerste bruikbare “platenspreekmachine”, die hij zelf “grammofoon” noemde. Door intensief werken slaagde hij er ook in, het probleem van de verveelvoudiging van de platen op te lossen.

1897: Als platenmateriaal gebruikte Berliner in plaats van metaal een mengsel van harsen, aarde, vulstoffen en kleurstoffen. Door zijn commerciële ervaring kon hij zijn uitvinding op de markt brengen, en winstgevend maken. Later hield hij zich bezig met problemen van de ruimtelijke akoestiek, en zette hij zich zeer actief in op het gebied van de gezondheids- en kinderzorg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over