Braun, Karl Ferdinand

Duits fysicus, (06.06.1850 – 20.04.1918)

Mijlpalen:

Braun werd na zijn studie natuurwetenschappen in Marburg en Berlijn assistent van Georg Hermann Quinckes in het natuurkundig laboratorium van de Berlijnse Technische Academie. Met zijn werk kon hij de draadloze telegrafie belangrijke impulsen geven.

1872: Hij promoveerde op snaartrillingen bij Hermann von Helmholtz, en ging aansluitend naar Quincke in Würzburg.

1874: Aan de Thomas-school in Leipzig verdiende Braun zijn levensonderhoud als leraar fysica en mathematica.

1877: Voor zijn populair wetenschappelijk werk aan de Thomas-school werd hij benoemd tot hoogleraar in de fysica aan de Universiteit van Marburg. Tijdens onderzoeken naar de thermodynamica bij galvanische processen vond hij in 1887 de verklaring voor het ontstaan van elektrochemische stroom.

1880: Braun gaat naar de Universiteit van Straatsburg.

1883: In Tübingen nam hij de planning en leiding van een nieuw natuurkundig instituut op zich. Hier construeerde hij verschillende apparaten, zoals bijv. de “Braunse elektrometer” (voor het meten van ladingen en spanningen) en de “Braunse buis” (elektronenstraalbuis), die voor de ontwikkeling van de kathodestraaloscillograaf van de televisie, bij radarapparaten en bij de huidige computermonitoren gebruikt werd.

1898: Braun nam deel aan de oprichting van de firma Telebraun, die in 1900 tot Siemens & Halske fuseerde.

1903: De Telefunken-maatschappij, die met de patenten van Braun werkte, werd opgericht.

1909: Braun kreeg samen met Marconi de Nobelprijs voor fysica. Deze werd hen wegens hun verdiensten voor de zendtechniek verleend.

1913: Ontwikkeling van een raamantenne voor de richtingbepaling van elektromagnetische golven.

1915: In opdracht van Telefunken ging Braun naar Amerika, en werd bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog geïnterneerd. Hij overleed in 1918 aan de gevolgen van een ongeluk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over