Daguerre, Louis Jacques Mandé

Frans fotograaf en schilder, (18.11.1787 – 10.07.1851)

Mijlpalen:

Daguerre, zoon van een ambtenaar, groeide in eenvoudige omstandigheden op. Omdat hij tekentalent had, koos hij na zijn schooltijd voor een opleiding als architect.

1801 – 1804: Daguerre volgde de architectenopleiding en werkte aansluitend als decoratieschilder in de opera van Parijs.

1807 – 1816: Als assistent van een kunstenaar in Parijs hield hij zich bezig met het schilderen van panorama’s. Tot 1819 was hij als decorontwerper in een theater aangesteld.

1819: Terugkeer aan de Parijse Opera, waar hij met zijn decors voor “Aladin en de wonderlamp” groot succes had.

1822: Daguerre ontwikkelde een diorama (belichten van beelden met lichteffecten), dat vanwege groot succes bij het publiek ook in Engeland en de VS werd vertoond.

1824: Met de camera obscura, een donkere doos, waarin door een gaatje licht viel, dat een onderstebovenstaand beeld projecteerde, wilde hij een afbeelding duurzaam vastleggen.

1826: Daguerre leert Joseph Nicéphore Nièpce kennen; hij was erin geslaagd de eerste fotografische beelden te maken.

1829 – 1837: Daguerrre slaagde er erin, een methode op basis van de uitvinding van Nièpce zo te vervolmaken, dat het voor het eerst mogelijk was, de beelden in de camera obscura duurzaam vast te leggen. Deze methode werd naar hem “daguerreotypie” genoemd. Het was het begin van de fotografie. De methode werd door de Franse staat in ruil voor een levenslang pensioen opgekocht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over