Davy, Sir Humphrey

Brits chemicus en technicus, (17.12.1778 – 29.05.1829)

Mijlpalen:

Als zoon van een houtsnijder bezat Davy maar een eenvoudige schoolopleiding. Een opleiding tot apotheker brak hij af, en studeerde autodidactisch verder.

1798: Onderzoekingen aan het Pneumatic Institution in Bristol. Davy hield zich met de natuur bezig, met name met de warmte en met gassen. Bij zijn experimenten ontdekte hij de werking van lachgas (distikstofmonoxide).

1801: Als assistent ”Lecturer“ ging hij naar het Royal Institution in London, waar hij in 1802 hoogleraar werd. Als hoogleraar in de chemie werd hij in de daaropvolgende jaren vanwege zijn buitengewone experimentele colleges bekend.

1806: Davy voerde steeds meer elektrochemische experimenten uit, en vond de verklaring voor de nevenreactie bij de waterelektrolyse.

1807/08: Zijn experimenten leidden tot de ontdekking van de elementen natrium, kalium, barium, strontium, calcium en magnesium via elektrochemische weg, evenals tot de beschrijving van het elementaire boor (of borium).

1809: Davy leverde het bewijs, dat chloor een elementair bestanddeel van zoutzuur is, en dat diamanten uit pure koolstof bestaan.

1812: Om met zijn laboratoriumhulp M. Faraday op een lange wetenschappelijke reis door Europa te gaan, legde Davy zijn ambt neer. Bij het werken boven vlammen ontdekte hij de licht- of vlamboog.

1815: Davy construeerde een mijnlamp ”Davy’s veiligheidslamp”.

1820-1827: Als president van de Royal Society werd Davy een van de meest invloedrijke mannen van de wetenschap in Engeland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over