Drais, Karl Friedrich

Duits uitvinder, (29.04.1785 – 10.12.1851)

Mijlpalen:

Hoewel Drais in Heidelberg natuurkunde en mechanica studeerde, werd hij in 1810 in het Badense Gengenbach houtvester in staatsdienst. Om zich uitsluitend aan zijn uitvindingen te kunnen wijden, liet hij zich echter al gauw verlof geven.

1813: Drais construeerde een vierwielige wagen, die met de voeten voortbewogen moest worden.

1814: Op een congres in Wenen stelde hij zijn rijmachine voor. Daarop ontnam de groothertog van Baden hem de houtvestertitel, en benoemde hem tot professor in de mechanica. In de volgende jaren ontwikkelde hij talrijke apparaten: een stoompan, een typearm-schrijfmachine, een spiegelperiscoop en een diamantbalans.

1817: Drais bouwde een houten loopfiets, waarbij voor het eerst de beide wielen achter elkaar geplaats waren, en waarvan het voorste stuurbaar was. De berijder, die op een zadel zat, kon met de voeten de bodem raken, en zo de loopmachine voortbewegen. Deze ”Draisine“ is de oervorm van de huidige fiets.

1818: Patent op de “Draisine”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over