Drebbel, Cornelis (Jacobzoon)

Nederlands ingenieur, (1572-1634)

Mijlpalen:

Drebbel werkte in Nederland als graveur in een glasblazerij, maar wijdde zich al snel aan de natuurwetenschap. Voor zijn geboortestad Alkmaar maakte hij een kaart, en hij ontwierp een watervoorzieningssysteem voor de stad.

1604: Drebbel ging naar Engeland, waar koning James I hem ondersteunde. Daar ontwikkelde hij een uurwerk, aangedreven door de veranderingen in de atmosferische druk en de temperatuur, wat hem groot aanzien verschafte.

1620: Drebbel ontwikkelde een drijvend explosiewerktuig, dat in 1800 door Robert Fulton verder werd ontwikkeld en torpedo werd genoemd.

1622: Drebbel construeerde en bouwde een onderzeeboot, waarmee hij, door 12 roeiers aangedreven, twee uur lang op vier meter diepte in de Theems voer. De luchttoevoer gebeurde door twee buizen, die boven water uitstaken.

Drebbel ontdekte eveneens het gebruik van tinverbindingen als beitsmiddel, een scharlakenrode verfstof, en ontdekte een nieuwe methode, om uit zwavel zwavelzuur te maken. Naast andere uitvindingen was hij met de constructie van een microscoop, een thermometer en een zelfregulerende oven bezig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over