Faraday, Michael

Brits fysicus en chemicus, (22.09.1791 – 25.08.1867)

Mijlpalen:

Faraday, zoon van een smid, had maar een minimale schoolopleiding. Hij verdiende zijn levensonderhoud als krantenjongen en boekbinder.

1813: Aan het Royal Institution in Londen werd hij assistent van Sir Humphrey Davy (Brits chemicus), en reiste twee jaren met hem door Europa. Op die manier leerde hij vooraanstaande wetenschappers kennen.

1821: Als hoofdinspecteur van het Royal Institution deed hij op het gebied van de elektriciteit zijn grootste ontdekking. Met het experiment, waarbij een bewegende geleider, waar stroom doorheen vloeit, rond een vaste magneet draait of omgekeerd, schiep Faraday de constructieve basis voor alle huidige elektromotoren.

1824: Faraday werd lid van de Royal Society. Hij boekte met zijn chemische onderzoekingen de eerste resultaten, zoals bijv. de ontdekking van benzol bij de analyse van oliën.

1825: Als directeur van het laboratorium van het Royal Institution voerde hij de populaire vrijdagavond-lezingen in.

Vanaf 1827: Hoogleraar in de chemie aan het Royal Institution.

1831: Faraday ontdekte de elektromagnetische inductie. Dit leidde tot de ontwikkeling van de dynamo. Tot 1852 publiceerde hij 29 banden van de “Experimental Researches in Electricity”.

1834: Hij definieerde de begrippen anode, kathode, ion e.a..

1835: Zijn onderzoekingen liggen voornamelijk op het gebied van de elektrolyse.

1839-1844: Faraday was door zijn werk zo uitgeput, dat hij een 5-jarige pauze moest inlassen.

1845: Hij ontdekte het diamagnetisme.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over