Fulton, Robert

Amerikaans mechanicus en scheepsbouwer, (14.11.1765 – 24.02.1815)

Mijlpalen:

Fulton, zoon van Ierse emigranten, groeide in armoedige omstandigheden op. Zijn slechte schoolopleiding dwong hem al vroeg, voor zichzelf te zorgen. Na een opleiding bij een juwelier werkte hij met veel succes als portretschilder.

1788: In London schilderde hij aanvankelijk voor een atelier, maar hij begon zich voor de mechanica te interesseren. Hij overtuigde in verschillende steden van Engeland ingenieurs van zijn vaardigheid.

1793: Fulton begon zich met de stoomscheepvaart bezig te houden.

1794: Hij stelde voor, schepen over hellende vlakken te trekken, en zodoende in kanalen de sluizen overbodig te maken. Voor dit nieuwe systeem kreeg hij een patent toegewezen.

1795: Fulton werd ingenieur.

1796: Op uitnodiging van de Amerikaanse ambassadeur ging Fulton naar Parijs, om zijn nieuwe kanaalproject te presenteren, maar hij vond er weinig gehoor.

1797: Hij hield zich bezig met een onderwater-springstofsysteem (torpedo).

1806: Fulton keert terug naar Amerika, en ontwikkelt daar het eerste economisch inzetbare stoomschip, de “Claremont”. Nu heeft hij eindelijk succes: tot 1812 werden er 50 stoomschepen in bedrijf genomen.

1812: Als er in Engeland oorlog dreigt, ontwikkelt hij het eerste oorlogsschip met stoomaandrijving, de “Fulton the First”.

Met ondersteuning van de staat werkte Fulton later aan zijn torpedosysteem verder. De regering
wees hem de opdracht toe, de kanaaltracering van het Eriemeer naar de Atlantische Oceaan te
realiseren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over