Gutenberg, Johannes (J. Gensfleisch zu Laden)

Duits boekdrukker en uitvinder, (ca. 1400 – 03.02.1468)

Mijlpalen:

Gutenberg was afkomstig uit een vooraanstaande aristocratische familie. Over zijn kinderjaren en jeugd is helaas weinig bekend. Waarschijnlijk volgde hij in Mainz een opleiding tot edelsteenslijper in de goudsmederij.

1434/44: Gutenberg werkte als “Zuggeselle” bij het goudsmidsgilde in Straatsburg.

1448: Terugkeer naar Mainz.

1450: In opdracht van Johannes Fust richtte Gutenberg een drukkerij op, die hij in eigen beheer leidde.

1455/56: Realisatie van meerdere uitvindingen, die tezamen als uitvinding van de boekdruk gezien kunnen worden. Daartoe behoren het recept voor een plastische lood-tin-antimoon-legering voor de letters; een matrijs uit koper- of messinglegeringen, waarin de letters gegoten werden, evenals geschikte drukinkten, een drukpers en meerdere lettertypen. Met deze techniek vervaardigde Gutenberg de eerste gedrukte bijbel. Deze bestond uit 1280 bladzijden van elk 2 kolommen en 42 regels. Er werden 180 exemplaren van gedrukt.

1455: Midden in de werkzaamheden van dit project verlangde zijn geldschieter Fust plotseling zijn inleg terug, en klaagde Gutenberg aan. Fust dreef Gutenberg daarmee tot insolvabiliteit en ontnam hem de technische voorwaarden voor zijn verdere werk. De bijbel, Gutenbergs belangrijkste werk, verscheen ten onrechte met Fust als uitgever.

1459: Voortzetting van het werk op kleinere schaal met een pers, die Gutenberg al voor zijn werk voor Fust had bezeten. Financiële ondersteuning nu door de staatssyndicus Konrad Humery.

1465: Erkenning en financiële zekerheid door de benoeming tot “Hofmann” (hoveling) door Adolf II. von Nassau.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over