Hertz, Heinrich Rudolph

Duits fysicus, (22.02.1857 – 01.01.1894)

Mijlpalen:

Hertz, zoon van een advocaat en senator, studeerde aanvankelijk ingenieurswetenschappen en architectuur in Dresden en München, koos toen echter de vakken mathematica en fysica in München en Berlijn. Met zijn wetenschappelijk werk en zijn ontdekkingen op het gebied van de fysica legde hij de grondslag voor de huidige radiozend- en ontvangtechniek.

1880: Hertz promoveerde bij Hermann von Helmholtz en bleef als assistent bij hem. Hij hield zich bezig met materiaalonderzoek en ontwikkelde een procédé voor het samenpersen van twee homogene, elastische lichamen (”Hertzsche Pressung“).

1883: Als privédocent ging hij naar Kiel en kreeg zijn habilitatie.

1886: Hertz ging naar het Polytechnikum in Karlsruhe (de huidige Technische Hogeschool) en begon met de onderzoeken voor het aantonen van elektromagnetische golven.

1887: Ontdekking van het foto-elektrisch effect, waarmee elektromagnetische golven (radiogolven) opgewekt kunnen worden.

1889: Aan de Universiteit van Bonn wijdde hij zich vooral aan het uitwerken van zijn boek “Prinzipien der Mechanik” (”Principes van de Mechanica“).

1894: Na een bloedvergiftiging, veroorzaakt door een ontstoken kaakholte, stierf Hertz op nauwelijks 37-jarige leeftijd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over