Leeuwenhoek, Antony van

Nederlands natuurwetenschapper, ( 24.10.1632 – 27.08.1723)

Mijlpalen:

Van Leeuwenhoek, zoon van een mandenmaker, volgde bij een oom in Benthuyzen een koopmansopleiding, en werkte aansluitend in een Amsterdamse textielhandel als boekhouder. Door het gebruik van microscopen voor natuurwetenschappelijke observaties hoorde Van Leeuwenhoek tot de belangrijkste wetenschappers van zijn tijd.

1654: Zelfstandig lakenhandelaar in Delft. Voor de kwaliteitscontrole van de stoffen maakte hij zich de kennis van de werktuigkunde en de omgang met loepen eigen. Bovendien begon hij met de bouw van microscopen.

1668: Verbetering van zijn microscopen, daartoe aangezet door het boek “Micrographia” van Robert Hooke.

1674: Ontdekking en beschrijving van kleine organismen in water (eencellige organismen, mos- en raderdiertjes) en belangrijke histologische structuren zoals de dwarsgestreepte spiervezels.

1676: Nalatenschapsbeheerder van de schilder Jan Vermeer.

1677: Gemeenteraadsvoorzitter. Ontdekking van spermiën in het sperma van gewervelde dieren en insecten. Daarmee werd de theorie, dat het mannelijke sperma verantwoordelijk is voor de voortplanting, bevestigd.

1679: IJkmeester in de wijnhandel.

1680: Lid van de Royal Society. Het contact met de beroemde wetenschappers en geleerden stimuleert zijn natuurwetenschappelijke onderzoeken.

1682: Ontdekking van de rode bloedlichaampjes.

1689: Microscopische observaties met behulp van een “aalkijker” (maakte het mogelijk, de beweging van het bloed in de capillaire vaten van levende aallarven te zien).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over